Sepira sampeyan ngerti babagan plak gigi lan tartar

2020/11/26

definisi
Plak dental minangka film sing lengket lan tanpa warna sing terus-terusan dibentuk ing untu lan disebar ing garis permen karet. Plak dental ngemot bakteri sing bisa nyebabake karies gigi lan penyakit permen karet. Yen plak sing dibentuk ora dicopot nganggo sikat lan flossing sing bener, mula bakal dikencengi dadi tartar (kadang diarani tartar), sing dilebokake (utawa dikeraskan) plak sing dipasang ing enamel utawa ing ngisor garis permen karet.

Tandha lan gejala
Amarga bakteri terus tuwuh ing tutuk, kabeh wong bakal duwe plak waos, nanging ora gampang dideteksi. Yen plak ora dicopot saka sekitar garis permen karet, bisa nggawe iritasi lan ngobong permen karet ing saubenge untu, nyebabake gingivitis (abang, pembengkakan, lan permen karet getihen). Yen gingivitis ora diobati kanthi tepat wektu, mula bakal tambah parah dadi penyakit periodontal lan uga bisa ngilangi untu.
Beda karo plak gigi, tartar minangka akumulasi mineral sing gampang dideteksi yen ana ing sadhuwure garis permen karet. Tandha tartar sing paling umum yaiku endhog kuning utawa coklat ing antarane untu utawa ing permen karet. Reresik profesional dening dokter gigi utawa higienis untu minangka siji-sijine cara kanggo mbusak tartar kanthi lengkap.

Sebab
Sawise mangan rampung, akeh panganan sing bakal tetep suwe ing rongga lisan. Bakteri ing tutuk gumantung ing residu panganan iki (biasane gula lan karbohidrat) kanggo tuwuh lan ngasilake zat asam sing nyerang lumahing untu. Kajaba iku, yen sampeyan ora bisa nyikat gigi kanthi efektif saben dina saben dina, plak bakal luwih akeh lan malah dadi tartar. Tartar nyedhiyakake permukaan sing luwih gedhe supaya plak dental tuwuh lan permukaan sing luwih lengket lan adheren. Yen ora bisa dicopot nganggo sikat lan untu untu saben dina, plak gigi bakal nglumpukake lan bakteri sing gegandhengan ora mung bakal nginfeksi permen karet lan untu, nanging uga jaringan permen karet lan balung sing ndhukung untu.

perawatan
Proses ngilangi tartar diarani scraping. Sajrone scraping, dokter gigi utawa higienis gigi nggunakake instrumen khusus (pengikis ultrasonik lan genggaman tangan) kanggo mbusak tartar lan plak ing untu lan ndhuwur lan ngisor garis permen karet.

Kahanan sing gegandhengan
Tanpa perawatan sing tepat, tartar lan tondo pengeling eling bisa nyebabake macem-macem masalah lisan, kayata karies gigi, penyakit permen karet lan ngilangi untu. Penting kanggo nyikat untu kaping pindho saben dina, untu untu saben dina, lan takon dokter gigi kanggo ujian lisan lan reresik profesional kanthi rutin.